Test Your Spy-Q

Ever think about becoming a spy? Here are ten questions that will give you a clue about how much you already know. The answers are at the very end, but control yourself. Good spy, good spy.

1. Who or what is a Juliet spy?

a. A female operator who uses acting as a cover story.
b. A woman who has been tricked into working as a spy.
c. A female intelligence officer who seduces for her country.
d. A male intelligence officer who disguises himself as a woman.

2. In the United States, what is MI-6’s equivalent agency?

a. The NSA
b. The CIA
c. Army intelligence
d. The FBI

3. What is blowback?

a. An important event that happens behind an operative’s back, out of sight.
b. A lie that’s planted abroad but is accepted as truth when it blows back home.
c. Drugs given to someone who is being questioned.
d. A term from World War I that originally described a strong wind that blew carrier pigeons off course.

4. Who receives the President’s Daily Brief?

a. The laundry, for washing.
b. The press, so they can be kept up to date about the president’s schedule that day.
c. The White House staff, so they have their day’s assignments.
d. The president, vice president, and a hand-picked group of cabinet-level officials chosen by the president.

5. What is a covert action?

a. A mission designed to be so secret that it can’t be traced back to its sponsoring agency or country.
b. Anything underhanded or illegal that an intelligence officer does.
c. A hidden espionage agenda.
d. A clandestine romantic assignation between two spies.

6. What is the most popular dead drop location?

a. Train station locker
b. Under a bridge
c. A public bathroom
d. The underside of a mailbox

7. What is a penetration agent?

a. Special chemical used to make invisible ink readable
b. Undercover operative sent secretly into a group to collect information
c. Spy who is particularly skilled at the technology of espionage
d. Accountant employed by an intelligence service to trace funds

8. Which vehicle is seldom used in surveillance?

a. Motorcycle
b. Bicycle
c. Sports car
d. SUV

9. Who was Wild Bill Donovan?

a. Director of the OSS, which was the forerunner of the CIA
b. Inventor of a special radio transmitter distributed to European resistance groups in World War II
c. Famous spymaster seen in a popular series of 1930s movies
d. CIA mole executed by the Soviets in 1981

10. If you use a legend to gain intel, what have you done?

a. Mined mythology for interesting anecdotes to distract those you need to deceive
b. Analyzed a historical event to understand a current problem
c. Exploited a celebrated person to help you accomplish your mission
d. Created or been given a false identity to go undercover

ANSWERS 1: c 2: b 3: b 4: d 5: a 6: c 7: b 8: c 9: a 10: d
If you want to score yourself, here are your rankings:

10 correct = you’re ready to serve
8 correct = you’re recruitable
6 correct = you’re a potential candidate
4 correct = you’re a nice person
2 correct = you’ve been living in a remote Peruvian jungle
0 correct = please get your pulse checked.

 




The Assassins The Book of Spies The Last Spymaster The Coil Mesmerized Mosaic Masquerade The Altman Code The Paris Option The Hades Factor
The Assassins The Book of Spies The Last Spymaster The Coil Mesmerized
Mosaic Masquerade The Altman Code The Paris Option The Hades Factor
Back to Top
© 2017 Gayle Lynds

Web Hosting Provided by Maine Hosting Solutions